1 kwietnia 2025 r. weszła w życie nowelizacja ustawy z dnia 22 maja 2009 r. o Funduszach Promocji Produktów Rolno-Spożywczych (Dz.U. z 2025r. poz. 289)...
Zmiana regulacji dotyczy min: obowiązku naliczania, pobierania i przekazywania wpłat na Fundusz Promocji Roślin Oleistych przez podmioty skupujące od ich producenta. Katalog roślin oleistych: nasiona soi, lnu, rzepaku, rzepiku, lnu, konopi został rozszerzony o słonecznik.
Ponadto mając na uwadze obowiązek dokonywania wpłat na Fundusze Promocji produktów rolno – spożywczych, o których mowa w. art. 6 ustawy z dnia 22 maja 2009r (Dz.U. z 2021 r. poz.1496, z póź. zm.) istnieje możliwość złożenia formularza deklaracji (Fpz_f1) drogą elektroniczną, za pomocą systemu teleinformatycznego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Natomiast od 1 kwietnia 2026r. złożenie deklaracji wpłat na Fundusze Promocji, będzie obowiązywało wyłącznie za pośrednictwem portalu eRolnik.
Wpłaty
Zgodnie z ustawą z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych wpłaty są naliczane przez zobowiązane podmioty w wysokości 0,1% wartości netto, od rzeczy ruchomych, tj. od świń żywych, bydła i cieląt żywych, koni żywych, owiec żywych, zbóż, owoców i warzyw, drobiu żywego oraz ryb, będących przedmiotem czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług (tzw. VAT).
Na Fundusz Promocji Roślin Oleistych naliczenie wynosi 0,2% wartości netto od roślin oleistych. Lista towarów, od których są naliczane wpłaty na fundusze promocji, znajduje się w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 marca 2025 r. w sprawie szczegółowego wykazu towarów, od których są naliczane, pobierane, przekazywane i wpłacane wpłaty na fundusze promocji produktów rolno-spożywczych.
Terminy
W ciągu 14 dni od daty wystawienia faktury VAT za towary powinno nastąpić naliczenie i pobieranie wpłat na fundusze promocji. Przedsiębiorcy, którzy naliczają i pobierają wpłaty od podmiotów, które zbywają na ich rzecz towary, zobowiązani są potwierdzić w formie pisemnego oświadczenia o naliczeniu i pobraniu na fundusze promocji.
Do 25. dnia miesiąca następującego po danym kwartale należy: złożyć deklarację wpłaty (formularz Fpz_f1) wpłacić kwotę naliczoną na odpowiedni rachunek funduszu promocji wskazany w formularzu deklaracji (formularz Fpz_f1).
Kto jest zobowiązany do wpłat
W przypadku: Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu Promocji Mięsa Końskiego, Funduszu Promocji Mięsa Owczego, Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego są to przedsiębiorcy: prowadzący działalność gospodarczą w zakresie uboju zwierząt, a także podmioty, które są podatnikami podatku VAT i prowadzą działalność gospodarczą w zakresie wywozu poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej żywych zwierząt.
Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie uboju: świń, bydła i cieląt, owiec lub jagniąt, drobiu, niebędących przedmiotem czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług w rozumieniu ustawy o VAT, tj. od zwierząt pochodzących z własnych ferm oraz od zwierząt ubitych w tzw. uboju usługowym.
W przypadku: Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, Funduszu Promocji Ryb do wpłat są zobowiązane dwie grupy podmiotów:
- podmioty będące podatnikami podatku VAT, które skupują odpowiednio owoce lub warzywa albo ryby od rolników ryczałtowych oraz
- przedsiębiorcy będący podatnikami podatku VAT, którzy: wytwarzają owoce i warzywa lub prowadzą działalność w zakresie połowu ryb w wodach śródlądowych lub morskich, lub prowadzą działalność w zakresie chowu lub hodowli ryb.
W przypadku: Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych podmiotami zobowiązanymi do wpłat są przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa zbóż.
W przypadku: Funduszu Promocji Roślin Oleistych do wpłat są zobowiązane podmioty skupujące rośliny oleiste od ich producentów. Od 1 kwietnia 2025 r. katalog roślin oleistych został uzupełniony o słonecznik.
Deklarację wpłaty na fundusze (formularz Fpz_f1) można składać drogą elektroniczną poprzez platformę usług eRolnik https://erolnik.gov.pl/#/.